V autobuse číslo 91 do Rusoviec sa náhodou viezol aj známy hudobník, violončelista Eugen Procház. „Predpokladám, že mieriš na zmrzlinu, ja sem na ňu chodievam pravidelne,“ povedal a vystúpil, lebo práve ho bolelo hrdlo a mal v ten deň iné plány.
Na rusovskú zmrzlinu sme sa teda vybrali sami. A na dvore, kde sa predáva, už bolo rušno. Hlavná šéfka zmrzlinovej prevádzky, ale aj tradičnej, známej rusovskej reštaurácie, Stanislava Šišková, sa vynorila zo zázemia svojho podniku. „Tento rok 1. mája uplynulo dvadsaťpäť rokov, čo sme otvorili výrobňu zmrzliny. Najprv začal zmrzlinu vyrábať a predávať môj, dnes už zosnulý, manžel so svojím otcom, neskôr som sa do toho pustila ja so svokrom a teraz, keď sú obaja na sláve božej, sa o výrobu zmrzliny staráme so švagrom.“
Čím to je, že rusovská zmrzlina rodiny Šiškovcov je stále taká senzačná? Podľa pani Šiškovej sa držia overenej rodinnej receptúry, talianskych prísad a slovenského mlieka. Do zmrzliny dávajú to, čo do nej patrí, nepokúšajú sa o lacnejšie alebo jednoduchšie náhrady. A preto sú všetci s ich lahodným, voňavým produktom veľmi spokojní. Vyše osemdesiat druhov zmrzliny, ktorú na striedačku ponúkajú svojim zákazníkom, predstavuje naozaj široký sortiment, z ktorého si môže každý vybrať. Koľko teda druhov ponúkajú naraz? Štrnásťvaničkový pult vždy dopĺňajú. Naraz však možno predávať iba štrnásť druhov sladkej lahôdky. Hoci zmrzlinu pripravia vo výrobni za trinásť minút, pani Šišková sa prevádzke venuje dvanásť hodín denne. Najviac ide na odbyt citrónová, čokoládová a oriešková, z noviniek je najpredávanejšia zmrzlina cookies. Je zmrzlina módnou záležitosťou? Podľa odborníkov nepodlieha módnym trendom, je skôr o chuti – niekedy má človek chuť na ovocnú lahôdku, inokedy na studený zázrak mliečnej chuti.
Všetci Šiškovci z Rusoviec sú strojári, ktorí sa jedného dňa rozhodli, že zmenia svoje povolanie a začnú vyrábať zmrzlinu. Všetci, okrem švagra pani Šiškovej, ktorý má elektrotechnické vzdelanie. Pani Šišková si však urobila rekvalifikačný kurz na cukrárku. Z rodičovského domu svokry pani Šiškovej sa stala zmrzlináreň so šestnástimi miestami na sedenie. Ostatné miesta patria espressu, pomenovanom po zosnulom majiteľovi U Šiša, ktoré má v prenájme Štefan Kožka s manželkou. Zmrzlinová sezóna sa začína v apríli, kedy sa všetko pripravuje, čistí a natiera a väčšinou 1. mája sa začína predávať. S predajom končia poslednú septembrovú nedeľu. Na výbornú zmrzlinku do Rusoviec si možno prísť pochutnať denne od 12. do 20. hodiny večer. Ak je pekné počasie, ľudia s ňou sedávajú aj dlhšie.