Potrebujeme:
Na cesto: 150 ml mlieka, 30 g droždia, 60 g masla, 1 vajce, 50 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 350 g hladkej múky.
Na plnku: 250 g orechov, 80 g piškót, 1 lyžicu medu, 2 lyžice rumu, ríbezľový lekvár, 200 ml mlieka, 70 g cukru.
Na polevu: 150 g práškového cukru, 2 lyžice oleja, 4 lyžice vody.
Ako na to?
Polovicu mlieka zohrejeme, nalejeme do misy, rozmiešame v ňom lyžičku múky a droždie. Necháme vykysnúť. Vajce vymiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom, doplníme maslom, zvyšným mliekom a múkou. S kváskom vypracujeme hladké cesto a necháme odležať 20 minút.
Medzitým si pripravíme plnku tak, že mlieko uvaríme s cukrom, do ešte horúceho vmiešame pomleté orechy a piškóty, med a rum. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, natrieme plnkou a pevne zvinieme. Následne závin rozdelíme na dve polovice, ktoré prekrojíme a spletieme dva pletence. Na vymastený plech ich uložíme tak, aby mali tvar venca a pečieme. Vychladnuté ponatierame horúcim ríbezľovým alebo malinovým lekvárom a tenkou vrstvou polevy. Polevu urobíme tak, že vymiešame cukor s olejom a horúcou vodou celkom do hladka.12